MIN MEST MINNESBARA WOC SEDAN 2013

Jag chillade på mitt eget boende intill medeldistans modellterräng. Jag hade bestämt mig för att det skulle vara vettigt att stanna närmare tävlingsplatsen och undvika överskottsresor från lagboende eftersom det var bra 2 timmars bilresa i varje riktning. Jag hade allt planerat. Eller så trodde jag...

Teambuss hämtade mig två dagar innan medeldistanstävlingen och vi var på väg att flytta in på vår Airbnb-plats och stanna där för kommande tävlingsdag. Hur ofta har du kommit för att tala bara för att upptäcka att halva huset saknas?! Som hälften av byggnaden nedtagen till marken. Inget skämt! I det här skedet hade vi fortfarande vårt hopp. Kanske är vi på fel adress, kanske finns det ett annat hus som väntar på oss. Granne från andra sidan gatan löste vårt mysterium. Jag knuffade honom namnet på platsen vi letade efter. Pojken pratade inte mycket engelska, så han gav oss två ord på tyska (eller faktiskt ett): Ahhh, kaput! Vid det här laget var vi tvungna att acceptera det - vi hade ingen plats att bo med en dag kvar till start på medeldistans.
Hektisk surfning genom mäktig bokningssida och Airbnb. Inget tillgängligt inom köravstånd. Jag såg en restaurang tvärs över gatan. Av fönstren att döma hade det några hotellrum på övervåningen. Snabba förhandlingar på några olika språk och vi har preliminär bokning för nästa natt. Lagbussen ger sig ut på vägen för oplanerad resa till sprintstafettplatsen. Jag fick i alla fall se ett lopp som åskådare. Vi kom tillbaka ganska trötta, somnade utan ordentlig plan för nästa dag (eller faktiskt något relaterat till mat, träning eller arrangemang nästa natt).

Nästa dag gick med att fundera ut hur vi skulle tvätta våra kläder utan tvättmaskin, laga mat utan tillgång till kök och stirra på ruinerna av originalboendet tvärs över gatan. Vi tränade lite lätt också för att hålla paniken i schack och gjorde vårt bästa för att förbereda oss för kommande lopp. Medeldistans.
Jag visste liksom att det inte skulle bli lätt med medeldistanskval och final på samma dag, men de faktiska förhållandena överträffade mina vildaste drömmar om hur tuff och komplicerad en WOC-bana kan bli. Jag körde väldigt stabilt i kvalifikationer. Åtminstone till 3:e sista kontrollen där jag startade 180 grader motsatt riktning 🙈 Denna "lyx" kostade mig en minut och plats bland 5 bästa atleter i mitt kvalheat. Brist på bad i vårt nya boende tvingade mig att upptäcka en fantastisk plats vid floden Jizera bara fem minuters bilresa från vår nya plats. Jag lyckades till och med lägga isbad i det redan iskalla vattnet. Det återhämtade benen lite, men jag var tvungen att acceptera väldigt tidigt att jag inte kommer att må bättre inför finalen ur fysisk synvinkel.

Jag var redo att lida, men inte i en omfattning som var planerad av bansättare. Jag började min löpning med små tvekan och misstag precis nära kontrollerna, men det var bara en del av spelet i den här typen av terräng. Övertygade mig själv om att alla kommer att göra små misstag och fortsatte att arbeta mig igenom terrängen och banan. Ungefär halvvägs blev det klart att det inte kommer att finnas någon variation eller att det kommer att finnas några lättare delar i det här loppet. En slags brytpunkt var TV-kontrollen. Att hitta den kostade mig ytterligare 90 sekunder och jag missade också nästa på grund av att jag tappade nerven lite. Pratade lite själv och kom fram till att enda sättet att komma i mål är att lägga fokus på navigeringen igen. Min kamp på 50 minuter tog mig till position 32. Jag ser det fortfarande som en framgång för denna gång måste varje position i finalen förtjänas med lite svett, blod och kanske till och med tårar. Jag hade mitt tysta mål att nå topp 15. Den här gången var det bara för tufft för mig och även utan mina största navigeringsfel hade jag hållit mig precis utanför mitt mål. Enkelt och vanligt - måste vara mycket starkare för att njuta av och bemästra den här typen av uppdrag.
Men tillbaka till RIKTIGA äventyr. Nästa dag skulle vi flytta till vårt sista WOC-boende. INTE! Till att börja med - vi fick inte den plats vi hade bokat. Istället togs vi till nyrenoverad byggnad några hundra meter ner på gatan i Ceska Lipa. Såg anständigt, rymligt ut, hela andra våningen för vår användning. Det enda problemet var tvättmaskiner - vi fick använda dem från och med nästa dag. Köpte lite hushållstvål och fräschade upp mina kunskaper från 2012 när jag tvättade all min utrustning i badkaret. Vi trodde nästan att vi kom undan med denna, men några timmar i ägaren kommer och meddelar att vi inte får använda något vatten. Tydligen har allt avloppsvatten gått direkt till första våningen. Jag såg inte "brottsplatsen", men vår tränare Jari bekräftade att deras kontor på första våningen bokstavligen svävade av skit. Just nu är jag i tårar av skratt. För vad mer kan du göra. Ingen dusch, ingen matlagning, ingen kissning och vågar inte ens tänka på bajs. Lösning?! Vi kan flytta till huset vi ursprungligen hade för vår bokning, men det finns andra människor som redan sover. Löftet är att få hela showen fixad under nästa dag medan vi är i stafetttävlingen. Jag väger mina alternativ och bestämmer mig för att stanna, gå och pissa utanför och undvika att flytta alla mina grejer två gånger.

Relä

Vi gjorde så gott vi kunde och låtsades att våra boendeproblem inte fanns. Vårt ödmjuka mål var att träffa "ensiffrigt nummer", vilket var ett realistiskt tillvägagångssätt och vi fick det nästan att hända. Efter en gedigen prestation i första sträckan av Arturs Paulins var vi i kampen med de flesta av de 10 bästa lagen. Jag kämpade med tempot under de flesta tekniska delarna av banan och var väldigt glad över att möta löpare med pannlampor för att hitta vägen genom mörknande skog. För att matcha TV-behoven hölls stafett mycket sent på kvällen och sikten var helt klart ett problem även från mitten av andra sträckan. Återigen något man inte kan vara beredd på ens med 15 års erfarenhet. Betydelsen av TV i vår sport är obestridlig och enkla råd från arrangörer att använda pannlampor skulle ha löst ett problem.

Rudolfs Zernis på sista sträckan tog oss en plats och 10:e plats på planeten Jorden var välförtjänt. Ett hyfsat resultat, men inget firande. Trötta, hungriga och lite besvikna var vi på väg "hem", men den roliga delen av kvällen skulle precis börja. Vi fick ett meddelande från ägaren att de inte har lyckats fixa vårt boende och att vi måste flytta när vi har fått det. Ja, du hörde rätt. Klockan var runt 23:00 när vi kom tillbaka och allt fick föras till ett annat hus igen. Jag kan inte riktigt berätta för dig hur förödande det var för idrottare som sprang långdistans nästa dag för jag var inte bland dem, men det hjälpte visserligen inte att sova kl. Jag vaknade och blev ganska glad över att jag inte behöver springa mer än 100 minuter på tävlingsinsats. Låter dumt, men måste inse sanningen i något skede. Eller var det ålder?! Vad som helst. GLÖM DET!

Shoppa nu

Från världsmästare till värld